Feestelijke cava cocktail met kruidensiroop
Kruiden en cava… het klinkt misschien als een onverwachte combinatie, maar zeker eentje die je wilt proberen! Beiden hebben namelijk de gave om iets simpels te transformeren tot iets bijzonders. En nee, je hoeft echt niet met een mandje door het bos te struinen op zoek naar wilde brandnetels. Dit recept voor een kruidensiroop is snel, verrassend lekker en allesbehalve ingewikkeld. Bovendien is het perfect als je zelf aan de slag wilt om kruidensiroop te maken voor cava of prosecco.
Met een paar makkelijk verkrijgbare kruiden geef je je drankje een verfijnde twist. Denk bijvoorbeeld aan de warme tonen van kaneel, de subtiele zoetheid van steranijs en de kruidigheid van jeneverbessen. Het resultaat is een smaakprofiel dat meteen de vraag oproept: “Hoe heb je dit gedaan?”
Voeg daar die vrolijke bubbels aan toe en je cocktail wordt licht, luxe en speels. 1+1 is in dit geval geen 2, maar… juist: feest!

Bubbels: een ode aan champagne
In Nederland zijn bubbels – of het nu champagne, prosecco of cava is – vaak gereserveerd voor de grote momenten. Oud & Nieuw, bruiloften, jubilea… het is hier echt een luxe product dat je alleen op tafel zet als er iets bijzonders te vieren valt. Maar onze zuiderburen in België hebben daar een heel andere kijk op.
Daar wordt champagne met een stuk meer flair gedronken. Een glas bij de lunch, een etentje of gewoon om het weekend te vieren. En eerlijk gezegd vind ik dat best charmant. Het heeft iets nonchalants en toch stijlvols.
Dit doet me denken aan een weekendje bij Belgische vrienden een aantal jaar geleden. Zij runnen een prachtig champagnemerk en laten geen gelegenheid onbenut om een fles te ontkurken. ’s Ochtends, half slaperig boven bij het ontbijt, kreeg ik de vraag: “Glaasje blanc-de-blanc?” Oui, bien sûr. Waarom ook niet? Het was hét perfecte begin van die dag – en een herinnering die me iedere keer laat glimlachen, ook al was het misschien een tikje decadent.
Hoe je met een kruidensiroop je bubbels naar een hoger niveau tilt
Nu zouden ze in België waarschijnlijk steigeren als ik zeg dat je een kruidensiroop aan champagne moet toevoegen. Champagne drink je namelijk puur, zonder poespas – punt. Maar goed, niet iedereen heeft een fles topchampagne in huis of daar het budget voor. En laten we eerlijk zijn: die goedkope cava of prosecco uit de supermarkt zijn soms… nou ja, minder inspirerend.
Enter: de kruidensiroop. Met dit recept geef je zelfs een budgetbubbel, cava of prosecco een upgrade die indruk maakt. Zo’n drankje dat je gasten direct nieuwsgierig maakt: “Hoe heb je dát gedaan?” Jij schenkt rustig nog een glas in, glimlacht en geniet stiekem van het feit dat je dit drankje voor een fractie van de prijs van een echte champagne hebt getransformeerd tot een showstopper.
Maar het beste van alles is dat het je geen uren in de keuken kost én dat je er geen orgaan op de zwarte markt voor hoeft te verkopen. Win-win, toch?
Waarom je deze kruidensiroop moet proberen
Dit recept werkt altijd. Of je nu proost op Oud & Nieuw, een verjaardag viert of gewoon zin hebt in iets sprankelends – deze kruidensiroop is je nieuwe go-to. Bovendien hoef je echt geen keukenprins(es) te zijn om dit voor elkaar te krijgen.
Oké, het is misschien niet supergezond (ik weet het, niet helemaal wat je van me gewend bent), maar zeg nou zelf: een glaasje cava met een twist dat je humeur opfleurt, telt heel af en toe toch ook als selfcare? #girlmath 🤓
Proost op gezelligheid, bubbels en een beetje extra sprankeling in het leven!
Dus trek die fles cava of prosecco open en maak je klaar om indruk te maken.
En als je het probeert, laat me weten hoe het smaakte. Ik ben benieuwd hoeveel “wow!”-momenten je hebt geteld.


Cava cocktail met kruidensiroop
Equipment
- Vijzel – voor het kneuzen van de jeneverbessen
- Steelpannetje
- Houten pollepel
- Zeefje
- 6 coupeglazen
Ingrediënten
- 200 gram rietsuiker
- 300 ml gefilterd water
- 70 gram verse gember
- 8 kaneelstokjes
- 3 el jeneverbes
- 4 steranijs
- 750 ml cava – prosecco of een andere bubbel werken ook
- 15 gram verse rozemarijn
Instructies
Maak de siroop
- Doe het water en de rietsuiker in een steelpannetje en breng het op middelhoog vuur aan de kook. Blijf goed roeren tot de suiker volledig is opgelost.
- Laat het mengsel 5 tot 10 minuten zachtjes koken tot het begint in te dikken en de siroop ontstaat.
Voeg de kruiden toe
- Snijd de gember in dunne plakjes en kneus de jeneverbessen (bijvoorbeeld met de platte kant van een mes of een vijzel). Plet 1/3 van de kaneelstokjes.
- Voeg de gember, gekneusde jeneverbessen, geplette kaneelstokjes en steranijs toe aan het pannetje met de siroop.
- Laat dit alles nog 5 minuten op laag vuur koken, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Laat afkoelen en zeef de siroop
- Haal de pan van het vuur en laat de siroop helemaal afkoelen (dat duurt ongeveer 45 minuten).
- Gebruik vervolgens een fijne zeef om de kruiden uit de siroop te halen. Je siroop is nu klaar.
Tijd voor de cocktail
- Doe in elke coupe ongeveer 3-4 eetlepels siroop.
- Vul aan met prosecco, cava of champagne en roer heel voorzichtig door, zodat de bubbels mooi blijven.
- Decoreer ieder glad met een takje rozemarijn en een kaneelstokje. Het kaneelstokje kun je gebruiken om af en toe mee te roeren en de siroop goed te verdelen. Die zakt namelijk naar de bodem als je het even laat staan.