·

Zelfgemaakte hoestsiroop met vlierbessen en anijs

Hoestsiroop met vlierbessen en anijs - fijn voor hoest met vastzittend slijm

Als kind kon ik niet wachten tot het najaar. Aan de ene kant omdat mijn verjaardag, Sinterklaas en Kerst eraan kwamen (wat een magische tijd!), maar ook door iets wat misschien wat vreemd klinkt: het griepseizoen stond voor de deur. Jep, echt waar! Niet dat ik fan was van snotneuzen en koorts, maar wél van hoestsiroop. Mmm… echt een traktatie vond ik dat.

Fast forward naar nu: mijn enthousiasme voor hoestsiroop uit de drogist is behoorlijk afgekoeld. Eén blik op de ingrediëntenlijst en mijn ogen worden zo groot als schoteltjes: ammoniumchloride, xanthaangom, kaliumsorbaat… het klinkt eerder als een chemisch experiment dan als iets wat je keel verzacht. Dat kan beter en puurder!

Toen ik in juni 2024 een week op kruidencursus ging bij Atelier l’Herboriste in Frankrijk (oh man, mega aanrader en in het Nederlands!), leerde ik hoe je zelf hoestsiroop kunt maken. Zónder die lange lijst van onuitspreekbare ingrediënten. Hij is niet alleen heerlijk, maar ook eerlijk. Puur, eenvoudig en vol werkzame ingrediënten voor hoest waarbij vastzittend slijm opgehoest moet worden.

  • Anijszaad: Een kruid dat je luchtwegen helpt ontspannen en verzacht. Het werkt ook hoestdempend en slijmoplossend wat dit een perfect ingrediënt maakt voor hoest waarbij je veel vastzittend slijm hebt. Om de waardevolle etherische oliën te behouden, moet je snel werken zodra je de zaadjes kapotmaakt met de vijzel.
  • Vlierbessensap: Vol antioxidanten en een natuurlijke bondgenoot voor je immuunsysteem. Je kunt kant-en-klare gebruiken, maar mijn tip is om hem zelf te maken! (Meer daarover in een aparte blogpost – stay tuned!)
  • Rietsuiker: Zorgt voor de volle smaak en bewaart de siroop tot 2 maanden zonder kunstmatige toevoegingen. Suiker conserveert namelijk. Ik heb de helft van de suiker uit het oorspronkelijke recept gebruikt. Dat tast de houdbaarheid aan die oorspronkelijk 3 maanden was. Wil je de siroop 3 maanden kunnen bewaren, dan kun je 130 gram suiker toevoegen ipv de 80 gram uit onderstaand recept.

Aan de slag met de hoestsiroop

Het maken van siroop vraagt om wat handigheid maar geeft absoluut veel voldoening. Geen geheimzinnige ingrediënten, geen onnodige additieven, maar een potje vol liefde en kracht uit de natuur. Enne, als je denkt: “Is dat niet veel werk?” – het is net zo snel gemaakt als een aflevering van je favoriete serie kijken 🙂

Voor welke hoest is deze siroop geschikt?

Deze hoestsiroop is fijn bij een slijmhoest – die hoest waarbij je luchtwegen vol zitten en het voelt alsof er iets vastzit wat je eruit wilt krijgen. Dankzij het anijszaad (dat slijmoplossend werkt) en het vlierbessensap (dat je immuunsysteem een boost geeft) werkt het goed wanneer je vastzittend, taai, dik slijm uit je bronchiën en luchtpijp moet ophoesten en je luchtwegen wat wil verzachten.

Heb je meer last van een droge, kriebelhoest? Dan werkt een andere combinatie van kruiden beter, dus zou ik deze siroop niet aanbevelen.

Hoestsiroop met vlierbessen en anijs - fijn voor hoest met vastzittend slijm

Kleine tip

Vlierbessensap kan je tanden blauwig kleuren als je het puur inneemt. Wil je dat voorkomen? Zorg dat je het meteen doorslikt en niet door je hele mond laat gaan. Of meng de siroop met warm water en drink het dan op. Voilà, geen smurfentanden!

Klaar om zelf aan de slag te gaan? Hier is het recept! Je hebt het zó gemaakt en het smaakt… tja, naar zorg voor jezelf. ❤️

Zelfgemaakte hoestsiroop met vliesbessen, voor hoest met veel slijm

Zelfgemaakte hoestsiroop van vlierbessen en anijs

Maak zelf een pure hoestsiroop met anijszaad en vlierbessensap – eenvoudig, eerlijk en effectief bij slijmhoest. Een natuurlijke boost voor je luchtwegen!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Drankjes

Equipment

  • Waterkoker
  • Steelpan
  • Houten pollepel
  • Afsluitbare glazen pot – bijvoorbeeld een jampotje of flesje
  • Vijzel – voor het kneuzen van de anijszaadjes
  • Zeefje of theefilterzakje – voor de anijszaadjes
  • Lepel – om de siroopdikte mee te controleren

Ingrediënten
  

  • 80 gram biologische rietsuiker
  • 80 ml vliesbessensap
  • 10 gram anijszaad
  • 75 ml gefilterd water

Instructies
 

Steriliseer het potje

  • Vul een schoon jampotje met kokend water tot de rand. Laat het minstens 5 minuten staan, giet het kokende water voorzichtig uit en laat het potje op een schone theedoek drogen. Doe hetzelfde met het deksel.

Bereid de anijsinfusie

  • Kneus het anijszaad lichtjes in een vijzel, zodat de smaak en oliën vrijkomen. Werk snel: zodra je de anijs hebt gekneusd, doe je het direct in het gesteriliseerde jampotje (of een hittebestendig glas).
  • Verwarm 75 ml gefilterd water tot 80°C (niet heter, om de actieve stoffen te behouden). Giet het hete water direct over de anijs in het potje en sluit het meteen af met het deksel of dek het glas af met een passend dekseltje of bordje. Laat 10 minuten trekken.
  • Na 10 minuten zeef je de anijs uit de infusie en laat je het even staan tot gebruik.

Maak de siroopbasis

  • Doe de rietsuiker en het vlierbessensap in een pan en breng zachtjes aan de kook. Roer met de houten pollepel totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Blijf de siroop op laag tot matig vuur verwarmen en roer regelmatig. Laat het niet te hard koken, anders kan de suiker karamelliseren en krijg je een harde, plakkerige substantie. Een zachte pruttel is perfect totdat je een lichte siroop textuur krijgt.
  • Om te controleren of je siroop klaar is, doe je de lepeltest: laat een klein beetje siroop op de bolle kant van een schone lepel druppelen. Als de druppel er langzaam afglijdt in plaats van snel weg te lopen, is de siroop klaar. Let op dat de siroop bij afkoelen nog iets dikker wordt, dus stop op tijd met koken.

Afwerken van de siroop

  • Haal van de hittebron en laat de siroop afkoelen tot ongeveer 75°C.
  • Voeg dan 20 ml van de gezeefde infusie toe aan de siroop. Roer goed.

Verpakken

  • Steriliseer het jampotje opnieuw (of gebruik een nieuwe gesteriliseerde). Laat het drogen en giet de afgekoelde siroop erin.
  • Sluit het potje goed af en plak er een etiket op met de datum. De siroop is in de koelkast ongeveer 1 – 2 maanden houdbaar. Zie onderstaande tips.

Notities

Gebruik

Neem 1 theelepel van de siroop bij hoest of keelpijn. Je kunt hem puur innemen of mengen met een glas warm water voor een verzachtend drankje.

Houdbaarheid

Met de volgende tips, kun je houdbaarheid 1 tot 2 maanden optimaal houden:
  • Steriele werkwijze: Zorg dat je de siroop maakt in een schone omgeving en steriel werkt. Gebruik goed gereinigde potten of flessen die je steriliseert door ze te koken.
  • Bewaren in de koelkast: Bewaar de siroop altijd goed afgesloten in de koelkast. Dit helpt de groei van bacteriën en schimmels te vertragen.
  • Controleer regelmatig: Let op tekenen van bederf, zoals een verandering in geur, smaak, of de aanwezigheid van schimmel.
  • Kleine porties maken: Maak kleinere hoeveelheden die je sneller kunt opmaken, zodat je minder risico loopt dat het bederft.
Trefwoord Herfst, Slijmoplossend, Vlier, Winter, Zelfgemaakt

Heb je het recept geprobeerd?

Laat me weten wat je ervan vindt! En welke variaties je er misschien op hebt verzonnen.

Vlierbes siroop in een pot, in te nemen voor een goede gezondheid in harmonie met de natuur.
  • VeiligheidsDisclaimer: De informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt geen medisch advies. Kruiden kunnen bij frequent of langdurig gebruik therapeutische effecten hebben en mogelijk een interactie aangaan met bepaalde medicatie of gezondheidsomstandigheden. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde professional voordat je kruiden gebruikt, vooral als je medicatie neemt, gezondheidsklachten hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept